William Olsson var väl medveten om friluftslivets betydelse och uppdelning i fristående elevhem gav den idealiska utgångspunkten för den, liksom vid engelska internatskolor , omhuldade lagsporten. Rodden blev från början den stora sporten och två av skolans elever blev så småningom så framstående att de fick representera Sverige vid de olympiska spelen 1912. År 1899 inköptes två kapproddbåtar in från England. Den första fotbollsplanen stod klar 1900, samma år som gymnastiksalen invigdes. Den nuvarande idrottsplanen invigdes 1923 av dåvarande kronprinsen , Gustaf Adolf, som delvis var ansvarig för dess tillkomst.
I dag, över 120 år efter att William Olsson grundade skolan, bor och studerar det närmare 250 ungdomar på Lundsberg och antalet elevhem har vuxit till sex till antalet.
Lundsbergs skola står idag starkare och tryggare än någonsin. Vi är oerhört stolta över våra elever som tillsammans med vår personal är med och utvecklar och rustar Lundsberg inför resan mot de nästa 100 åren. Idag vill vi även rikta ett stort tack till alla föredettingar. Var ni än befinner er i livet och världen; er skola står trygg vid Hållsjöns strand och ni kommer alltid ha en plats här. Vi riktar också ett stort tack till våra nuvarande elever som tar sitt ansvar för arvet, och tillsammans gör Lundsberg så fantastiskt.
Idag är skolan och alla tillhörande byggnader moderniserade och anpassade efter nutidens behov, men den ursprungliga själen finns kvar, den som ger Lundsberg dess unika ställning i världen.
Lundsbergare, du äger skolan. Känn ditt ansvar för arvet!
1907 skänkte William Olsson skolan med omkringliggande mark och byggnader till en stiftelse, som skulle kontrolleras av lundsbergarna själva. William Olsson ansåg att om lundsbergarna själva "ägde" skolan så skulle de på ett bättre sätt komma att ta hand om den och därigenom säkra dess framtid.
I takt med att antalet före detta elever växte, bildades 1913 Föreningen Gamla Lundsbergare, och det blev denna grupp som kom att utse skolans styrelse. Därigenom kom de före detta eleverna (föredettingarna) att "äga" och styra över skolan.
Idag har strukturen för Stiftelsen Lundsbergs skola formaliserats ytterligare. Stiftelsens styrelse består av sju ordinarie ledamöter, varav tre fortsatt utses av Föreningen Gamla Lundsbergare, tre av den sittande styrelsen och en av personalen. Styrelsen har det yttersta ansvaret för Stiftelsen Lundsbergs skola och styr verksamheten främst genom strategiska beslut som verksamhetschefen verkställer genom det dagliga arbetet.
I samband med att Lundsbergs skola kom att bli en stiftelse, tog även ett sextiotal föräldrar initiativet till att grunda den s.k Garantifonden vars syfte är att trygga skolans framtid. Fonden bidrog initialt mycket till det nya Skolhuset som stod klart 1907 och har genom åren stöttat skolan många gånger.
Baserat på utdrag ur den biografi som sonen Halvor William - Olsson avslutade 1986. Utdraget finns även i sin fulla form, tillsammans med mycket annat, i jubileumsboken "Lundsbergs Skola 100 år 1896-1996".