ANTAGNINGSRUTINER



Antagningsrutiner Grundskolan

I grundskolan antas elever i turordning (kötid). 



Viktiga datum inför antagningen 25/26


  • 12 jan (söndag) Ansökan stänger kl 23.59
  • 16 jan (torsdag ) Antagningsbesked skickas ut till alla sökande
  • 26 jan (söndag) Sista svarsdag för första antagningen, då ska sökande också  lämna besked om språkval samt information gällande eventuellt särskilt stöd och extra anpassningar (detta så att Lundsbergs skola resursmässigt kan rusta sig för kommande läsår)
  • 28 jan (tisdag) Löpande reservantagning påbörjas
  • feb-april  Onboardingprocess med bland annat överlämningar från nuvarande skola både  betyg och ämnesöverlämningar, besked om språkval samt information gällande eventuellt särskilt stöd och extra anpassningar
    (detta så att Lundsbergs skola resursmässigt kan rusta sig för kommande läsår)
  • Början av juni Antagna elever faktureras 


Kontaktuppgifter grundskoleantagning:

antagningen@utb.lundsbergsskola.se

Tel: 0550 - 740 500



Antagningsrutiner Gymnasieskola

Skolplats

Lundsbergs skola har valt att ingå i Värmlands läns gymnasieantagning och antagningsområdets tidsplan och antagningsregler. För att söka plats på Lundsbergs gymnasieskola ansöker du via din hemkommun, om du saknar hemkommun kontaktar du SYV på Lundsbergs skola för information om hur du får en inloggning till Värmlands gymnasieantagning.


Internatplats

För att söka internatplats på Lundsbergs skola går du in på lundsbergsskola.se och ansöker om plats. Internatansökan är förenad med en kostnad på för närvarande 5 000 kronor och avser administrativa kostnader för hantering av ansökan till internatet.


Tidsplan inför antagningen 25/26


Januari

Styrelsen fattar beslut om antalet platser per årskurs och program.

Ansökan öppnar - Elever söker till Lundsbergs skola via sin hemkommuns gymnasieantagning. Inloggningsuppgifter skickas dock inte ut automatiskt till elever som är inskrivna på skolor i andra samarbetsområden än det som gäller för den egna hemkommunen. Elever skrivna i Värmland får inloggningsuppgfiter direkt från Värmlands gymnasieantagning. Elever som är skrivna utomlands kan få direktinloggning till Värmlands gymnasieantagning via SYV.


Februari

Ansökan stänger, det är hemkommunens gymnasieantagnings tider för deadline som gäller.
Se tidsplaner för respektive samarbetsområde.


April

I mitten av April presenteras preliminära antagningspoäng i antagningsportalerna.

Ansökan öppnar för omval


Maj

Ansökan stänger för omval enligt deadlines i respektive samarbetsområde. För Värmland är det 14 maj 16:00. För övriga samarbetsområden se deras tidsplaner i länkar ovan. 14 maj är sista dag att lämna in ansökan om fri kvot inklusive bilagor till din studie- och yrkesvägledare. Ansökan ska vara komplett


Juni

Slutbetyg samlas in och bearbetas av antagningskanslierna


Juli 

Slutlig antagning till Lundsbergs skola visas 1 juli 8:00 i Värmlands gymnasieantagningsportal Dexter. Elever som sökt via sin hemkommun kommer få inloggningsuppgifter till Dexter i samband med att deras ansökan registrerats i Värmland. Därifrån tackar sedan eleven ja eller nej till sina placeringar i Värmland, för att tacka ja eller nej till andra skolor man sökt använder man sig av hemkommunens antagningsportal.

Sista svarsdag att lämna besked i antagningswebben Dexter är den 27 juli.


Augusti

Första reservantagning presenteras i Dexter (SMS skickas till samtliga antagna reserver)
Reservantagning sker sedan löpande fram till 15 september


Preliminärantagning

Efter att ansökningsperioden har stängt görs en första preliminär antagning, som baseras på de sökandes höstterminsbetyg. De preliminära resultaten publiceras i Dexter. Det görs ingen preliminär antagning för de som söker inomfri kvot, exempelvis om man söker med utländska betyg eller har uppgett särskilda omständigheter. Det är först vid slutantagningen som besked om antagning ges.


Omvalsperiod

I mitten av april (olika datum från ett år till annat) får elever ta del av den preliminära antagningsstatistiken och då jämföra sina betyg med de preliminära antagningsgränserna. Därefter öppnar omvalsperioden. Under omvalsperioden kan eleverna lägga till val, ta bort val eller ändra i rangordningen av sina val. Eleven kan alltså göra en helt ny ansökan om hen vill och ändå ha samma chanser som de som sökte till utbildningen redan i första ansökningsperioden. Däremot är det kritiskt att eleven gör klart sin ansökan senast sista dag för omval i mitten av maj, annars räknas det som ett sent val och eleven prövas då i mån av plats på sina nya val i antagningen. Gör eleven inga ändringar i sin ansökan under omvalsperioden så är det den ansökan som gjorts i första ansökningsperioden som gäller.


Slutantagning

Eleven prövas för antagning på val som hen är behörig till. Om meritpoängen räcker till ett högre val och eleven antas till detta så stryks de utbildningar som ligger under detta val i ansökan, en elev kan endast antas till en utbildning. I det fall att flera sökande har samma betyg och särskiljning behöver tillämpas görs detta i första hand genom valrang och i andra hand genom slump.


Reservantagning

När platser blivit fördelade i slutantagningen får samtliga antagna sökande möjlighet att tacka ja eller nej till sin plats. De får också välja om de vill stå kvar som reserver till högre rangordnade val eller inte. Ytterligare platser kan bli tillgängliga om de antagna eleverna tackar nej till sina platser eller i sin tur blir antagna till högre val. Antagningen till sådana platser sker i reservantagningen. 

En sökandes plats i reservlistan kan förändras mellan slutantagningen och reservantagningen, eftersom ny information så som rättelser av betyg eller nya betyg från lovskola kan inkomma men också genom att elever väljer stryka sig från reservlista eller blir antagna på högre rangordnade val. 


Fri kvot (särskilda skäl och/eller elever med utländsk skolbakgrund)

Behörigheten till våra program gäller i enlighet med gällande lagstiftning. Det betyder att eleverna som ansöker via fri kvot behöver uppfylla samma behörighetskrav som övriga sökanden. 


  • För Naturvetenskapsprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst nio andra ämnen från grundskolan. Biologi, fysik och kemi måste ingå bland de godkända ämnena.

  • För Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst nio andra ämnen från grundskolan. Geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap måste ingå bland de godkända ämnena.


Det är viktigt att komma in med handlingar i tid när man ansöker i fri kvot, samtliga handlingar ska vara inkomna till elevens studie- och yrkesvägledare senast det datum som gäller i elevens hemkommun. Sena ansökningar i fri kvot kommer inte att kunna behandlas. Det finns inga reservplatser i den fria kvoten på Lundsberg. Har man inte fått en plats i ordinarie antagning har ansökan ej godkänts. Elevens ansökan behandlas då som en ansökan i det normala antagningsförfarandet. 


Beslut om antagning i fri kvot görs först vid slutantagningen. Det fattas alltså inga preliminära beslut om antagning i fri kvot i samband med den preliminära antagningen. Det ges heller inga förhandsbesked om antagning. 


Bedömning om antalet platser i den fria kvoten görs inför varje läsår. Till grund för beslut om antagning eller ingen antagning i den fria kvoten ligger den information som inkommit till antagningen om elevens situation.


Elevernas meritvärde är det huvudsakliga urvalsintrumentet. Antagning via fri kvot görs mycket sällan och i dessa fall krävs det att synnerliga skäl föreligger.


Elever som går i skolor utomlands och som avslutar sina studier senare än sista dag för komplettering av betyg kan ansöka om uppskov för inlämning av slutbetyg.


Beslutet gällande fri kvot kan inte överklagas.


Sent omval

Om en elev ångrar sitt val efter det att omvalsperioden är slut kan du lämna in en ansökan om sent omval. Sena omval registreras efter den slutliga antagningen och inför den första reservantagningen kommer man med på reservlistorna och blir antagen i mån av plats.


Ta bort val

En elev kan radera val i sin ansökan när ansökningstiden gått ut. Så länge rangordningen inte ändras på kvarvarande val, påverkas inte möjligheterna att bli antagen till dessa. 


Särskilda skäl vid sent val

Det kan finnas starka skäl utanför den sökandes kontroll till att ansökan eller ändringar gjorts sent. Finns det sådana särskilda skäl kan den sökandes val betraktas som gjorda i tid och blir alltså inte sena val. Särskilda skäl behöver styrkas av tredje part och godkännas av antagningen på Lundsbergs skola, för att sökandes val ska bli betraktade som gjorda i tid.

Exempel på särskilda skäl:

  • Längre tids sjukfrånvaro – intygas av ansvarig på skolan eller läkare
  • Sociala skäl – intygas av socialtjänst, kurator eller ansvarig på skolan
  • Särskilda omständigheter på skolan som givit till följd att ansökan inte lagts in i tid – intygas av ansvarig på skolan.



Kontaktuppgifter gymnasieantagning skola:

Elevantagningen  Värmland

Mail: elevantagningen@karlstad.se

Ytterligare kontaktuppgifter klicka här

 Tel: 054-540 00 00


Kontaktuppgifter internatantagning:

Antagningen Lundsbergs skola

antagningen@utb.lundsbergsskola.se

Tel: 0550 - 740 500



Share by: