Plant a million trees in Uganda

Projektansvarig: Helén Burman
hebu@lundsbergsskola.se

Se filmen från vår resa! [klicka här]
Bakom kameran: Ina Jonsson

Ugandaprojektet

Under två veckor har vi, fem elever från Lundsbergs skola, rest runt i Uganda för att bland annat studera regnskogsavverkning för våra gymnasiearbeten. Under resan insåg vi i gruppen hur ovärderlig regnskogen och dess resurser är. Den fungerar inte bara som världens lunga, genom att den renar luften, utan den stabiliserar också klimatet och säkerställer regnperioderna. Uganda lider idag av torka på grund av skövlingen av regnskog som just nu sker över hela landet. Befolkningen är idag medveten om klimatförändringarna, även långt ute på landsbygden; om hur regnskogen försvunnit och hur det medfört att de livgivande regnen uteblir eller är oberäkneliga.

För att bromsa ökenspridningen och förhindra missväxt och svält beslöt vi skapa ett projekt. I projektet ligger fokus på återplantering av regnskog i form av fruktträd, då befolkningen värnar mer om träd som ger skörd. Vi kommer att plantera sticklingar, som redan efter två till tre år ger frukt. Vi har valt att kalla detta projekt ”Plant a million trees in Uganda”. Det är ett kaxigt namn men det beskriver vårt mål: att plantera en miljon träd.

För att detta ska kunna uppnås behöver vi dock involvera och engagera befolkningen i Uganda och förändra deras syn på regnskogen. Bästa sättet att nå dem och deras förståelse är genom skolan och utbildning. Förändringar i ett samhälle startar i skolan. Därför har vi valt att starta ett samarbete med Jumbo Junior School, utanför Mbarara. Trädplanteringsprojektet involverar utbildning av eleverna och anläggning av en plantskola på skolans mark. Eleverna kommer att lära sig vikten av återplantering av regnskog och att sköta om plantskolan samt om hur de själva kan värna om miljön. Resultatet av detta hoppas vi är att nästa generation i framtiden har mer kunskap inom detta område och själva kämpar för regnskogens överlevnad.

Detta är ett pilotprojekt. Målet är att anlägga plantskolor på många av landets skolor. Med de donationer vi söker hoppas vi även kunna utveckla Jumbo Junior School. Skolan är i behov av större lokaler samt utveckling av det datorlabb som Lundsbergs skola grundat. Dessutom behövs ytterligare en vattentank byggas då den befintliga inte täcker skolans behov längre på grund av det ökade elevantalet.

Vår förhoppning är att du vill ge ditt stöd till vårt projekt
– enklast lämnar du ett bidrag genom att swisha till:

Swish-ansvarig granskare: Lars Rönngren