Kontakta oss på    +46 (0)550 74 05 00     info@lundsbergsskola.se

The nature trust

– eftertraktat stipendium på Naturvetenskapsprogrammet.

Gemma Paterson, operation manager för The Hebridean Whale & Dolphin Trust.

Här utvecklar Gemma Paterson lite tankar om sitt eget arbete med The Hebridean Whale & Dolphin Trust och om kopplingen till Lundsbergs skola.

Vid en föreläsning i skolans aula berättar Gemma Paterson för våra elever om hur det är att arbeta som operation manager för The Hebridean whale & dolphin trust. Gemma bor på Isle of Mull utanför Skottlands västkust. Där lever hon i omedelbar närhet till valar och delfiner – Gemma är nämligen verksam ombord på forskningsfartyget Silurian som är det fartyg som våra stipendiater ges möjlighet att följa med på genom The Nature Trust. Detta stipendium, som instiftades 2014 av Göran O Westerberg, FH 62-70, tilldelas en framstående elev i andra året på gymnasiet för ett väl genomfört naturvetenskapligt arbete.

Gemmas intresse för djur och natur väcktes i unga år via TV-soffan av David Attenborough och tog fart under en resa med familjen till Teneriffa i 15-årsåldern. Där fick hon uppleva ett nära möte med pilotvalar. Några år senare begav hon sig som volontär till Nya Zeeland för att fördjupa sig i de marina studierna. Då visste hon inte att det marina livet var minst lika omfångsrikt på hemmaplan. Intresset för djur och natur växte till en passion och idag har hon, enligt henne själv, världens bästa jobb! Hon uttrycker stor fascination över de starka sociala band som man kan studera hos valar, delfiner och tumlare. Som exempel nämner hon ett tillfälle då hon hade möjlighet att följa en skadad delfin som helt uppenbart fick hjälp och stöttning av de övriga delfinerna i flocken.

Rådet från Gemma till våra elever är att arbeta som volontär, vilket är ett utmärkt sätt att känna sig för om livet som forskare till havs är det man vill ägna sig åt. Det ger också möjlighet till att utveckla språk och uppleva spännande miljöer runt om i världen.