Grundskolan

… den perfekta inkörsporten till gymnasiet!

Är du intresserad av att få en riktigt god kunskapsgrund att bygga vidare på och en naturlig övergång till gymnasiet – då är Lundsbergs skola något för dig. På Lundsberg känns steget mellan grundskolan och gymnasiet inte så stort. Gemenskapen på elevhemmen gör att eleverna får en mjuk övergång mellan skolformerna.

På Lundsberg anpassas undervisningen till varje elevs förutsättningar och behov. Den stimulerar också elevernas kreativitet, vetgirighet och självförtroende samt viljan till att pröva egna idéer och lösa problem. En av de stora fördelarna med vår skola är att boendet erbjuder en levande social gemenskap som ger trygghet och utvecklar lusten att lära. Vi verkar i en omgivning med många kunskapskällor. Här ges varje elev möjlighet att utvecklas, känna växandets glädje och tillfredsställelsen i att göra framsteg och övervinna svårigheter.

Claude Henze ser tillbaka på tiden då han gick i grundskolan på Lundsberg

Claud gick tidigare i skola i Helsingfors och kan på så vis jämföra den finska och den svenska skolan i allmänhet och sin förra skola med Lundsberg i synnerhet. Och trots att han hade hört mycket gott om Lundsbergs skola – om lärarna, fritidsutbudet och den speciella känslan av att tillhöra ett elevhem – tänkte han att omställningen skulle bli betydligt svårare att hantera.

Visst var det lite nervöst i början, men redan första dagen hade han fått nya kompisar och efter bara någon vecka kände han i stort sett alla på elevhemmet. Claud hade många kompisar hemma i Finland också, men när han jämför vänskapen som uppstår på en internatskola, blir det ändå på ett annat sätt. Claude förklarar det hela med att skola och fritid blir till en helhet, där skolarbetet på ett naturligt sätt går över i fritid med läxläsning, sportaktiviteter och tävlingar mellan hemmen som ytterligare stärker sammanhållningen.

Vad är det då som är så bra med Lundsberg? Undervisningen, de små klasserna och att lektionssalarna är moderna och välutrustade. Claud uppskattar verkligen SmartBoard-tekniken – den interaktiva skrivtavlan som finns i alla klassrum. Han tycker att man lär sig mycket och de små klasserna gör att alla blir sedda och mer aktiva på lektionerna. En annan sak som han tycker är bra är att det finns så mycket att göra på fritiden. Claud håller gärna på med friidrott och framför allt löpning. Sedan är det spännande att testa nya sporter. Att åka skidor t.ex. – längdskidåkning var för Claud en helt ny erfarenhet! Nu ser han fram emot att börja med skytte och i ettan har han redan bestämt sig för att välja rodd som specialidrott. Det är inte många skolor som kan erbjuda något sådant!

På frågan om det finns något som han är mindre nöjd med svarar han med ett skratt: ”Lärarna – de är lite för snälla!” I Finland var lärarna betydligt strängare. Men det finns en förklaring till varför han upplever lärarna på Lundsberg som snälla. Det handlar om att man träffas mycket mer. “Vi äter ofta lunch tillsammans och ibland även middag. Efter skolan finns det något som kallas ”Studden” och då finns det alltid lärare som man kan gå till om man behöver hjälp. Det gör att man lär känna varandra även utanför skoltid och att man får mycket mer tid att prata om fritidsintressen och annat som kanske inte är direkt kopplat till undervisningen.”

“Det är svårt att ge en riktigt bra beskrivning av hur det är att gå på Lundsberg. Därför kan det vara bra att provgå några dagar. Skolan arrangerar s.k. provgåendehelger ett par, tre gånger per läsår. Det är utmärkta tillfällen att skapa sig en mer heltäckande bild av allt det som Lundsbergs skola har att erbjuda.”